Mattokamppailua aikidollisesti?

Monet aikidokat mieltää mattokamppailun fyysiseksi väännöksi, mikä on kaukana aikidon liikkeen ohjaamisesta ja yhdessä tekemisestä. On myös paljon virityksiä, missä aikidoon tuodaan urheilukamppailusta sisältöä, jotta aikidosta saataisiin kokonainen kamppailullisesti pätevä laji. Näissä virityksissä on usein myös yritetty tuoda mattokamppailuelementtejä mukaan, esimerkiksi tehokkaammilla lukoilla. Maassamakaamisen ja aseperinteen yhdistäminen ei myöskään tunnu kovin luonnolliselta.

Kuten alustan aloitus blogissa kirjoitin, minua kiinnostaa aikidon liikekieli eikä niinkään itsepuolustus tai fyysinen dominanssi. Miksi sitten haluan tuoda tällaista barbaarista toimintaa mukaan? Lukkopaini ja BJJ on kilpalajeja, joissa tarkoituksena on saada toinen lukotettua sääntöjen puitteissa. Molemmilla kamppailijoilla on sama tavoite, lukottaa tai kuristaa toinen. Mattokamppailu on äärimmäisen teknistä toimintaa, joskin fyysisellä koolla ja voimalla pystytään korvaamaan puutteellista tekniikka.

Lukkopainiessa usein tulee mieleen, että tätä olisi mahtava harjoitella hyvän aikidokan kanssa. Vaikka liikkumistapa on erilainen, etäisyydet olemattomia ja atemit ei ehkä sovi mukavaan matossa vääntelemiseen pystyy toisen voimaa ja energiaa kuitenkin hyödyntämään hyvin aikidomaisesti. Hyvässä harjoittelussa, oli laji mikä tahansa, harjoittelijat skaalaavat vaatimustason sopivaksi jolloin pystytään kehittymään. Kilpalajeissa voi voittaminen ja vastuksen skaalaaminen unohtua, varsinkin jos tekniikka ei vielä ole hallussa. Aikidokat opettelevat yhteistoimintaa heti peruskurssilta lähtien, mikä luo hyvän pohjan hedelmällisen oppimisympäristön luomiseen.

Olisiko aikidollinen mattokamppailu symmetristä toimintaa, missä molemmat yrittää saada toisen nalkkiin vaiko enemmän nagen tilanteesta irtautumista kun uke yrittää estää? Painottuisivatko tekniikat liikkuviin ketjutuksiin vai tarkempiin painopisteen hallintaa ja vipuvarsia hyödyntäviin?

Itse mieltäisin nagen tilanteesta irtautumiset olevan lähempänä aikidon kamppailullista kontekstia, toisaalta taas pehmeästi ”flow rollaten” suoritettu toisen lukottaminen toisi pehmeää liikettä mukaan ja olisi hauskaa. Ehkä se voisi olla molempia.


Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *